30 Eylül 2013 Pazartesi

Mancini'nin Galatasaray'ı

Fatih Terim'in gidişinden sonra boşalan koltuğa kimin oturacağı merak konusuydu, ancak eylül-ekim ayı itibari ile teknik adam havuzunda takıma uygun çalıştırıcı bulmak elbette sıkıntılı bir süreç olduğu bilinir. Adaylar arasında tercih; Athletic ile UEFA finali yaşayan ve La Liga gibi zor bir ligde başarı yakalamış Bielsa ile 12 senelik teknik adamlık kariyerine 12 kupa sığdırmış, ortalama her sezon takımına bir kupa kazandırmış Roberto Mancini arasında tercih yapılacaktı, nitekim yönetim Mancini tarafında karar kıldı.


Futbolculuğunda Sampdoria efsanesi olan Mancini'nin İstanbul'a gelmeden İnter, Manchester City gibi takımları çalıştırması taraftar ve kulübümüz için büyük avantaj çünkü; 12 sene taze bir süreç ve çaylak teknik adamlar kalfalıktan ustalığa terfi etmek için sürekli kulüp değiştirirler. En büyük şansımız, Mancini'nin buraya 'Tecrübe' sıfatını almış olarak gelmesidir.


İtalyan Futbol Akademisi,Coverciano'da eğitim alan Mancini taktiksel zekası ve savunma bilgisinin neredeyse tamamını bu özel okulda almıştır. Günümüze baktığımızda Prandelli, Benitez, Ancelotti ve en büyük ürün Arrigo Sacchi (Van basten, gullit, rijkaard'ı Milan'a dahil eden teknik adam) gibi çalıştırıcılar eğitimlerini Coverciano'da tamamlamıştır. Okulun genel mantığı; Pozisyon alma, Zamanlama, Savunma yerleşimi ve 4-4-2'nin 4-4 dikdörtgeninin savunma ağırlıklı olmasıdır. Zaman geçtikçe Mancini bu mantıktan farklılık göstererek 4-4-2 de orta 4lünün kenar oyuncuları genellikle göbekten devşirme oyunculardan oluşturmuştu, bunu şöyle açarsak; David Silva'yı Sol kanatta Samir Nasri'yi Sağ kanat çizgisinde oynattı. Taktiksel zekası, kanat oyuncularının içeri penetre eden, adam eksiltebilen ve düz kanat oyuncularına pek şans vermediği yönünde olduğunu görebiliyoruz. Fatih Terim'in istediği Bruma'nın bu formasyonda forma giymesi belki sıkıntı yaratabilir ancak Amrabat yüksek ihtimal sezon sonu veya ara transfer döneminde ayrılacaktır. Şöylede düşünülebilir; Bruma ve Amrabat gibi çizgi futbolcularını merkez oyuncu profiline devşirme yöntemini kullanarak oyunculara şans verebilir, nitekim City'de kanat oyuncusu olan James Milner'ı zamanla Gareth Barry'nin yanına sokularak daha çok merkezi çoklayıp 4-4ün dikdörtgenini böyle oluşturduğunu gördük.Tabi ki bir çok formül mevcut ama öngörülen taktik böyle olması bekleniyor.


Roberto Mancini, Galatasaray'ın efektif iki liberosunu bozmadan oyun kurgusunu şekillendirmesini beklemek doğru olur. Ayağında top tutabilen,saha görüşü muazzam ve 'Gezici' olarak nitelendirdiğimiz Selçuk İnan'dan vazgeçmeyecektir. Yanında kuvvetli,tekniği yüksek ve mücadeleci ön libero Felipe Melo kurgunun temel ögeleri. Oyun içinde 4-4-2 ile başlayıp gidişata göre, orta sahanın ofansif oyuncusunu orta dörtlünün önüne atmayı seven teknik adam için Wesley Sneijder bulunmaz hint kumaşı. Çift forvette şimdiye kadar sıkıntı çekmeyen Mancini geriyi daha sağlam tutmayı da deneyebilir bunun için Burak Yılmaz'a kulübe yolu gözükmesi olası. Bu durum Wesley Sneijder'in formunu biraz daha arttırabilir. 4-4-1-1 in forvet arkası, daha az koşan, az efor sarf eden ve performansını 90 dakikaya yayabilen bir oyuncu olması Sneijder'in, Diego Milito ile geçirdiği başarılı sezonu Drogba ile geçirmesi bizim için sürpriz olmaz.


Roberto Mancini Galatasaray'ımıza Hayırlı Olsun.
Nice Şampiyonluklara..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder